Najpodjetniška ideja: V novi vrtičkarski sezoni vam bo do pridelka pomagala aplikacija Posadi.si11

avtor 14.01.2014  00:01  /  Finance 9/2014
Petčlanska ekipa končuje razvoj testne različice aplikacije in zbira vrtičkarje, ki jo bodo prvi preizkusili

Posadi.si je digitalni pomočnik pri vrtnarjenju, ki je v osnovi setveni koledar. »A ker jih je na trgu že veliko, naša različica ponuja več - tudi vremensko napoved posebej za uporabnikov vrt, avtomatske opomnike in opozorila, forum za izmenjavo znanj, pa tudi glavne informacije in nasvete o vrtninah, gnojenju, škodljivcih in optimalni razporeditvi vrtnin z upoštevanjem dobrih in slabih sosed,« pravi Tilen Blažica.

Inovativnost njihove ideje in prednost pred konkurenčnimi rešitvami vidi prav v nadgradnji setvenega koledarja z dodatnimi koristnimi informacijami, ki jih bodo uporabniki hitro našli na enem mestu. »Trenutno delujejo spletna stran www.posadi.si , profil na Facebooku in Twitterju, želimo pa postaviti funkcionalen forum za izmenjavo znanj, kjer bi strokovnjaki odgovarjali na vprašanja, in zanimiv blog, saj se zavedamo, da le dobra in koristna vsebina poveča viralnost in prepoznavnost,« dodaja Tilen Blažica. V ekipi Posadi.si so tudi njegov brat Bojan Blažica, pa Marko Novak, Peter Krivec in Robert Malečkar.

Posadi.si, ki je največjo predstavitev doživel na lanskem kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni in na Trubarjevi tržnici v Ljubljani, je namenjen vsem, ki si želijo doma pridelati zelenjavo, od izkušenih vrtnarjev do začetnikov. Računajo predvsem na uporabnike pametnih telefonov, vendar lahko pripomoček uporabljajo tudi drugi, ki takega telefona še nimajo, saj jim bodo podobne funkcije na voljo na spletnem portalu.

posadiSi-ekipa-xx.1389641277.jpg.o.600px.jpg
Na tuje trge se bomo širili postopno, da bi vsebino prilagajali posameznim regijam, saj ne želimo ponoviti napake, ko nam je podobna aplikacija priporočala gojenje banan v Sloveniji. Tako pravi Tilen Blažica (levo zadaj), ob njem je Robert Malečkar, pred njima pa (z leve) Marko Novak, Bojan Blažica in Peter Krivec.

Mika jih crowdfunding

Razmišljajo tudi o predstavitvi ideje na eni izmed platform za množično financiranje (crowdfunding), da bi se približali strokovni javnosti in čim večjemu krogu vrtičkarjev. Testno različico aplikacije napovedujejo v prihodnjih tednih. Preizkusili jo bodo prvih 300 vrtičkarjev in vsi, ki se bodo na spletni strani www.posadi.si za to še prijavili. Po testiranju in izboljšavah bo aplikacija na voljo tudi drugim.

Na trg v mednarodnem letu družinskega kmetovanja

»Želimo si, da bodo naši uporabniki letos, ko je mednarodno leto družinskega kmetovanja, vrtnarili ob pomoči Posadi.si,« poudarja Blažica.

Dodaja, da aplikacijo razvijajo v prostem času, zato je razvoj počasnejši od načrtov. Upajo, da bo enemu izmed članov ekipe uspela zaposlitev v okviru programa Podjetno v svet podjetništva, ki ga izvaja RRA Severne Primorske, dodatni zagon pa si obetajo od začetka trženja aplikacije.

»Uporaba večine funkcij Posadi.si bo brezplačna, saj s tem želimo spodbuditi prost pretok znanj in idej, to pa je hkrati tudi naš prispevek k samooskrbi slovenskih domov,« pravi Tilen Blažica. Služili bodo s trženjem premium članstva, ki bo ponujalo nekatere izboljšane funkcije, kot je avtomatska optimalna razporeditev vrtnin po vrtu. Pozneje napovedujejo še spletno trgovino s pripomočki za vrtnarjenje.

Postopno na tuje trge

Med načrti imajo tudi širitev aplikacije s koristnimi vsebinami za sadjarje, gojenje zelišč in okrasnih rastlin, poudarja Bojan Blažica. Aplikacijo želijo razširiti tudi na tuje trge, saj je zanimiva za vse države, kjer je vrtnarjenje priljubljena oblika preživljanja prostega časa. Prodor bo postopen, saj je treba vsebino prilagoditi posameznim regijam. »Ne želimo ponoviti napake, ko nam je podobna aplikacija priporočala gojenje banan v Sloveniji,« omenja Tilen Blažica. Da bi čim bolj izkoristili strokovna znanja, so v stiku s strokovno službo kmetijsko-gozdarske zbornice. »Na enem mestu želimo ponuditi vse potrebno znanje in navodila, da si lahko vsak doma vzgoji okusno in zdravo zelenjavo,« sklene Bojan Blažica.

Logo-NajPodjetniskaIdeja.1382639778.png.o.600px.jpg

Najpodjetniška ideja

Neuspeh na Kickstarterju ni usoden

V članku Bluetooth je H2O-Pal uvrstil med tri finaliste za najinovacijo leta pišemo o inovativni rešitvi - pametnem podstavku za steklenico in mobilni aplikaciji - za merjenje količine popite vode. Njihova kampanja na Kickstarterju je pogorela, a so prepričali Bluetooth in kandidirajo za najinovativnejši prototip leta. Če bi nas radi opozorili na svojega favorita, ki razvija kaj inovativnega, nam lahko pišete na e-naslov petra.subic@finance.si.
P. Š.

11
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.